Inicio Comunidad Valenciana Valencia L’alcalde dona compte al Ple del compliment de l’Acord Marc per a la Reconstrucció de la ciutat

L’alcalde dona compte al Ple del compliment de l’Acord Marc per a la Reconstrucció de la ciutat

0

[ad_1]


Tornar
  • Alcaldia

L’alcalde dona compte al Ple del compliment de l’Acord Marc per a la Reconstrucció de la ciutat

Ribó destaca que el 93 % de les actuacions contemplades s’han executat o estan en procés i ha fet una crida al “consens” perquè “la pandèmia encara no ha acabat”

• Ciutadans i ciutadanes a la plaça de l’Ajuntament

29/07/2021

L’alcalde, Joan Ribó, ha donat compte davant el Ple del balanç de l’Acord Marc per a la Recuperació i Reconstrucció de la ciutat de València en el context postcovid, que l’òrgan col·legiat va aprovar el 7 de juliol de 2020. El primer edil ha indicat que el 93 % de les actuacions contemplades s’ha executat o està en procés. Entre elles, ha destacat la incorporació de 76 milions d’euros al pressupost municipal per fer front a la crisi derivada de la epidèmia. “Som la primera administració a donar compte globalment sobre un acord postcovid”, ha assenyalat. Ara bé, “la pandèmia no ha acabat”, ha recordat Ribó, per la qual cosa ha fet una crida al “consens”. D’altra banda, hui també s’ha aprovat l’adhesió de València a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori. A l’inici de la sessió s’ha guardat un minut de silenci amb motiu del 25 aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco.

 

Ribó ha fet balanç del grau de compliment de l’Acord Marc per a la Recuperació i Reconstrucció de la ciutat, després que el Ple haja aprovat la inclusió d’este punt en l’orde del dia (amb els vots a favor de Compromís, PSPV-PSOE i Ciutadans, i el rebuig del PP i Vox). L’alcalde ha recordat que este document és fruit “d’un pacte global desenvolupat a través d’un diàleg ample”, i s’articula a través de quatre eixos: elements transversals, salut de les persones, reactivació econòmica, i equitat i garantia de drets socials. Dels 113 compromisos contemplats en l’acord, un 93 % s’ha assolit o està en curs, segons ha assegurat Joan Ribó. “Hem treballat en tots els fronts possibles”, ha dit, “però la pandèmia encara no ha acabat”, per la qual cosa ha fet una crida a la “cohesió”.

El primer edil ha destacat les inversions dutes a terme al llarg d’estos dos anys. Així, l’Ajuntament ha incorporat 76 milions d’euros al pressupost per combatre la crisi derivada de la pandèmia. En 2020 s’han dedicat 29,8 milions d’euros a subvencions als diferents sectors econòmics. Enguany hi ha hagut un increment pressupostari de 18 milions d’euros i, a més, s’han impulsat les ajudes del Pla Resistir per import de 28,8 milions d’euros, dels quals ja s’han abonat 22,7 milions d’euros a 9.887 persones autònomes, pimes i microempreses. Pel que fa al gasto social, en 2020 se n’han destinat 11,7 milions d’euros, i en 2021 s’ha augmentat el pressupost en 5,4 milions d’euros, fins la data, al benestar de persones majors, persones sense sostre i urgències socials.

D’altra banda, el primer edil ha apuntat que “s’han congelat totes les taxes, impostos i preus públics municipals” i, tot i això, la recaptació s’ha incrementat un 20 % tant en l’impost d’obres com en la taxa d’obtenció de llicències “a un ritme inversor que no esperàvem fa tan sols uns mesos”, la qual cosa és “un indicador que l’activitat econòmica s’està reactivant a la ciutat”. Així mateix, s’ha preparat la cartera de projectes per rebre els fons de recuperació de la Unió Europea Next Generation, que suposen 1.290 milions d’euros en projectes per concórrer a les convocatòries europees que s’obriran pròximament. Ara bé, Ribó ha apuntat com a “punt feble” de la recuperació “la visió metropolitana”; per això ha reclamat una llei valenciana d’àrees metropolitanes.

En el torn de paraula han intervingut, per este ordre, els regidors i les regidores Vicente Montañez (Vox), Fernando Giner (Ciutadans), Borja Sanjuán (PSPV-PSOE), María José Ferrer (PP) i Luisa Notario (Compromís). Montañez ha acusat Ribó de ser “autocomplaent”, ja que encara hi ha “65.000 persones desocupades a la ciutat, el 70 % del treballadors en ERTE encara ho estan i es continuen tancant pràcticament tots els dies empreses”. Per al portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, “dels 113 punts de l’acord, només 57, sent molt generosos, se n’han complit”, en referència a “la part econòmica d’ajudes a autònoms i pimes”, i ha enumerat aquells aspectes que encara s’han de millorar, com ara la transparència, la visió metropolitana, el teletreball, la desinfecció o la gestió de les platges, entre altres. L’edil socialista Borja Sanjuán ha retret a l’oposició que “en un context en què està en joc la salut i l’economia de les persones, es tracte de traure rèdit polític”, ha posat en valor “l’esforç dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament en circumstàncies difícils”, i ha instat al “necessari consens i treball col·lectiu” per avançar en la València dels 15 minuts, “un model de ciutat mediterrània, vital, compartida i beneficiosa per a la salut de les persones”.

Segons la popular María José Ferrer, “sobra eufòria”, “encara estem en època covid, no postcovid”, “s’estan donant per concloses coses que no ho estan i ni tan sols s’han posat en marxa”, i ha criticat “l’increment d’impostos”, “la gestió de les llicències” o que “només s’han executat 24 milions d’euros de tot el pressupost, que no han arribat a 32 barris i set pobles” de València. Per la seua part, Luisa Notario, ha manifestat que “hem de felicitar-nos per posar per damunt de les ideologies les necessitats de les persones”, ha subratllat “les més de 20 resolucions de caràcter organitzatiu amb l’objectiu prioritari de garantir els servicis essencials” durant la crisi sanitària, i ha qualificat “d’indecent utilitzar el coronavirus com a arma política per part d’alguns que encara no han aportat res constructiu per fer front a la pandèmia”.

 

Hisenda

 

Quant als acords relatius a l’àrea d’Hisenda, el Ple ha donat llum verda a la sisena modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del Pressupost de 2021, amb una addenda aprovada prèviament per la Junta de Govern Local, per import d’11’9 milions d’euros, dels quals dos milions d’euros seran per reforçar la plantilla municipal. Ha votat a favor l’equip de govern; en contra, PP i Vox, i Ciutadans s’ha abstingut. També s’ha aprovat la sisena relació d’expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions de 2021, amb el suport de Compromís i socialistes, l’abstenció de populars i Cs, i el dissentiment de Vox.

 

Agència Valenciana de Protecció del Territori

 

Altre dels assumptes acordats al Ple ha estat l’adhesió de l’Ajuntament a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT), amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició. Açò suposa que es delegarà en este organisme la competència exclusiva en matèria de protecció de la legalitat urbanística en el municipi, respecte a les infraccions greus o molt greus en sòl no urbanitzable, comú o protegit. L’objectiu és enfortir la defensa del sòl no urbanitzable, que en València correspon a l’Horta i al Parc Natural de l’Albufera, i previndre la irreversibilitat o la consolidació de construccions il·legals. Durant el debat d’este punt, ha estat present a l’Hemicicle la secretària autonòmica de Política Territorial i presidenta de l’agència, Immaculada Orozco.

 

Modificació de l’ordenança de Mobilitat

 

Este dijous el plenari ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança de Mobilitat, que regularà els vehicles d’arrendament amb conductor (VTC), que s’hauran de contractar amb una hora mínima d’antelació des de la reserva fins a la prestació efectiva del servici. Els VTC no podran estacionar en la via pública i tindran prohibit aparcar a menys de 300 metres de llocs de concentració de persones usuàries (ports, estacions, centres comercials i d’oci, centres esportius, centres sanitaris, hotels de més de 400 places i parades de taxi de més de nou places). Entre els canvis s’inclou que es procurarà la proporció d’una VTC per cada taxi que opera a València i la prohibició de la captació mitjançant geolocalització. En este punt ha pres la paraula Fernando del Molino, president de la Federació Sindical del Taxi, qui ha afirmat que amb esta norma s’evita “la injustícia del intrusisme en el sector del taxi”. La proposta ha eixit endavant per majoria, amb el suport de Compromís, socialistes i Ciutadans, l’abstenció del PP, i el vot en contra de Vox.

 

Adquisició preferent de vivendes i defensora de la discapacitat

 

En la sessió ordinària del mes de juliol s’ha avalat un nou conveni entre l’Ajuntament i la Conselleria d’Habitatge per a la cessió al consistori dels drets de tanteig i retracte a la ciutat de València, que contempla algunes modificacions respecte a l’anterior, aprovat pel Ple el passat mes de gener. Així, s’amplia el termini de cessió de l’exercici d’estos drets, que passa d’un any fins a quatre anys, prorrogables quatre anys més. Igualment, es concreta que els immobles adquirits es destinaran a vivenda habitual i permanent de famílies i col·lectius amb escassos recursos econòmics o en situació de vulnerabilitat, que estiguen inscrits en el Registre municipal de demandants de lloguer. El dret de tanteig i retracte permet l’Ajuntament que, en cas que un gran tenidor o entitat bancària posen en venda una sèrie de vivendes, la ciutat puga adquirir-les abans que un fons d’inversió, amb les mateixes condicions i al mateix preu, per ampliar el parc de vivenda pública social. L’equip de govern ha votat a favor; PP i Ciutadans, en contra, i Vox s’ha abstingut.

Per altra part, el Ple ha ratificat el nomenament de María Teresa Navarro, qui ha estat present a l’Hemicicle, com a nova defensora de les persones amb discapacitat. Tots els grups municipals han estat a favor, excepte Vox, que s’ha abstingut. Lozano supervisarà la tramitació i seguiment de les queixes i suggeriments realitzats tant per les persones del col·lectiu com per la ciutadania en general. Es tracta d’una figura de recent creació acordada el passat mes de maig pel Consell Municipal de la Discapacitat, un nou òrgan col·legiat de naturalesa consultiva, informativa i de participació institucional, social, política i ciutadana, per a la definició i seguiment de les polítiques municipals en matèria de discapacitat.

 

Municipis per la tolerància i CEMAS

 

Tots els grups municipals, llevat de Vox, que ha votat en contra, han donat suport a l’adhesió de l’Ajuntament al programa Municipis per la tolerància i la subscripció a la Carta per la Gestió Municipal de la Diversitat Religiosa. Es tracta d’una iniciativa de la Fundación Pluralismo y Convivencia, adscrita al Ministeri de la Presidència, amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el suport de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de Deusto, amb la finalitat d’ajudar els governs locals a gestionar la diversitat religiosa de forma democràtica, inclusiva i plural. Amb este propòsit, s’ha confeccionat la Carta per a la Gestió Municipal de la Diversitat Religiosa, que proporciona les entitats locals recursos i ferramentes per millorar la gestió d’esta realitat.

Pel que fa a la fundació Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible, Fundació de la Comunitat València, s’han modificat els estatuts per passar de 14 a 12 patrons per tal de facilitar la integració als representants de l’Administració General de l’Estat i no dilatar la constitució d’esta fundació del sector públic local. Compromís i PSPV-PSOE han votat a favor; PP, Cs i Vox, s’han abstingut.

 

Participació a distancia

 

Hui han participat de forma telemàtica les regidores Sandra Gómez, Pilar Bernabé i María José Catalá, i el regidor Carlos Galiana.

Recursos multimèdia

[ad_2]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí