22.1 C
Valencia
viernes, 21 junio 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

  L’Ajuntament organitza visites nocturnes guiades al refugi de Massarrojos

  Otras noticias

  [ad_1]


  Tornar
  • Cultura

  L’Ajuntament organitza visites nocturnes guiades al refugi de Massarrojos

  La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha afirmat que «es tracta d’una manera diferent i molt especial de visitar estos espais, que són història viva de la nostra ciutat”

  • Les visites guiades es fan tots els dissabtes i diumenges de 18:00 a 20:00 hores

  23/08/2021

  L’Ajuntament de València està duent a terme visites nocturnes guiades i completament gratuïtes en el refugi de la Guerra Civil de Massarrojos, segons ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello. Tal com ha subratllat la regidora, “es tracta d’una manera diferent i molt especial de visitar estos espais, que són història viva de la nostra ciutat i que havien estat ocults des del règim franquista fins als nostres dies”.

   

  Les obres de rehabilitació del refugi antiaeri de Massarrojos van acabar el passat mes de desembre, i el conjunt és visitable des de gener d’enguany. “Es tracta del tercer refugi que s’ha rehabilitat i s’ha obert a les visites ciutadanes a València, tots tres durant el govern de Joan Ribó. I és que considerem que la memòria històrica és fonamental per recordar que València va ser una de les zones de l’Espanya republicana que va patir més bombardejos i els efectes que els bombardejos van tenir contra la ciutat i contra la població civil», ha dit Glòria Tello.

  L’Ajuntament organitza visites guiades tots els dissabtes i diumenges de 18:00 a 20:00 hores i no cal fer reserva, simplement acostar-se a l’entrada del refugi. Per a les activitats nocturnes si que és necessari realitzar una reserva. Per a informar-se i inscriure’s s’ha d’enviar un correu electrònic a vlcmuseuseducatius2@valencia.es. La pròxima visita nocturna especial està programada per al 28 d’agost.

  El refugi, situat dins de l’àmbit de protecció del nucli històric primitiu de Massarrojos, va ser construït en els últims mesos de la Guerra Civil, excavat directament al subsòl rocós, com a protecció dels veïns davant els atacs aeris del bàndol rebel. Les obres del refugi comencen el 21 de maig de 1938 i finalitzen el 23 de març de 1939, segons consta a l’arxiu municipal. Amb el final de la guerra, el refugi va quedar inacabat, ocult al subsòl i fins i tot es van tapiar els accessos.

  A diferència de la resta de refugis de la ciutat, que estan construïts amb formigó armat, el de Massarrojos està excavat directament a terra geològic aprofitant el substrat de roca. Disposa d’un passadís allargat de 125 metres de llarg, 2 metres d’ample i una profunditat mitjana de 10 metres. Té dos accessos a la plaça del Somiador i al carrer Benet Bosch. Les parets estan lluïdes d’un color rogenc per l’ús de sorra i porten adossat un banc corregut. El refugi té una superfície útil de 297’31 metres quadrats i capacitat per a 230 persones assegudes. És l’únic refugi que es conserva en un poble de València ciutat.

  [ad_2]

  ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

  Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

  Más noticias

  DEJA UNA RESPUESTA

  Por favor ingrese su comentario!
  Por favor ingrese su nombre aquí

  Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

  Últimos artículos