19.4 C
Valencia
viernes, 29 marzo 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    Cultura projecta en la Filmoteca d’Estiu el clàssic ‘Gilda’ en el 75 aniversari de la seua estrena

    Otras noticias



    – La Filmoteca d’Estiu està organitzada per l’IVC i se celebra del 30 de juliol al 29 d’agost als Jardins del Palau de la Música de València
    – La pel·lícula, protagonitzada per Rita Hayworth, es projecta en copia remasterizada i versió original amb subtítols en valencià

    La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el diumenge 8 d’agost, a les 22.30 hores, ‘Gilda’ (1946), dirigida per Charles Vidor i protagonitzada per Rita Hayworth i Glenn Ford.

    Amb motiu del 75 aniversari de la seua estrena, ‘Gilda’ es projecta en una còpia remasteritzada i en versió original amb subtítols en valencià. Amb una durada de 110 minuts, la pel·lícula es podrà tornar a veure dilluns 9 i dimarts 10 d’agost, a les 22.30 hores.

    ‘Gilda’ és un melodrama amb elements de cinema negre: l’home de confiança (Glenn Ford) del propietari d’un luxós casino de Buenos Aires (George Macready) reacciona amb perplexitat quan coneix l’esposa del seu cap (Rita Hayworth), amb la qual va estar relacionat en el passat.

    ‘Gilda’ és un film mític que ha generat una llegenda que ha arribat a imposar-se per damunt dels seus propis valors cinematogràfics. L’erotisme de Rita Hayworth, des del seu ‘striptease’ de guants fins a l’ambigua bufetada que li propinà Glenn Ford, va aconseguir transcendir el conjunt, cosa que li va proporcionar un encant i una aurèola que el temps no ha aconseguit esborrar.

    Més enllà del seu valor estrictament artístic, aquest drama passional es va convertir en una icona de la història del cinema. La dècada dels quaranta va produir pel·lícules molt millors, però el simbolisme i estètica de ‘Gilda’ la van convertir en una obra imprescindible.

    La pel·lícula va impactar de tal manera en els espectadors de l’època, que la primera bomba atòmica llançada pels nord-americans sobre l’atol Bikini en la postguerra, va portar per nom Gilda i tenia apegada una fotografia publicitària de Rita Hayworth.

    Aquest paper va consagrar l’actriu a la categoria de mite eròtic i d’estrella del cel·luloide. L’escena en la qual interpreta ‘Put the Blame on Mame’ i es trau un guant és una de les més famoses de la història del cinema. Aquesta escena va motivar la prohibició de la pel·lícula a Espanya per part de la censura franquista. Finalment, Quan ‘Gilda’ es va estrenar, l’Església va declarar que tots els qui anaren a veure-la cometrien un pecat mortal.

    Dins del cicle ‘Aniversaris cinèfils’, la Filmoteca d’Estiu projectarà dues pel·lícules en còpia restaurada 4K i versió original amb subtítols en valencià: el clàssic de culte ‘Carretera asfaltada en dos direcciones’ (1971), de Monte Hellman, que compleix cinquanta anys (20 i 21 d’agost), i ‘Crash’ (1996), de David Cronenberg, que celebra el 25 aniversari (24 i 26 d’agost).

    Com en l’edició de 2020, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets (8 mm, súper-8 mm, 9,5 mm i 16 mm), recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Es tracta de clips realitzats a partir de fragments de ‘home movies’ de temàtica estiuenca, pàgines d’un àlbum de família que recorre diverses dècades.

    Horaris i venda d’entrades

    La celebració de la Filmoteca d’Estiu és possible gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els Jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions; també gràcies a la col·laboració de l’Aula de Cinema de la Universitat de València en el cicle ‘Berlanga i la comèdia’ i al patrocini de Cerveza Turia.

    La Filmoteca de València manté la seua oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

    Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21 hores. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La venda d’entrades anticipades en línia està disponible en la web de l’IVC: https://ivc.gva.es/

    Per les mesures anti COVID, l’ús de la mascareta és obligatori en tot el recinte i s’ha de respectar la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries a l’entrada.

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos