L’Ajuntament de Castelló ha presentat al XVI Congrés Internacional de Ciutats Educadores que es celebra a Andong (República de Corea) davant 2.000 representants de 500 ciutats de 35 països el projecte ‘L’Escola Canta’, seleccionat com a experiència inclusiva internacional sota el lema de la cita ‘Ideant el futur de l’educació en la ciutat: innovació, tradició i inclussió’. El regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha viatjat a la ciutat coreana per exportar la iniciativa a la cita internacional de les ciutats membres de la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la Unesco i per participar en l’Assamblea General de Ciutats Educadores.
El regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha explicat que «hem intercanviat experiències, idees i metodologies de treball amb altres delegacions i hem connectat amb altres ciutats educadores teixint xarxes per enriquir les nostres pràctiques i sumar al Pla Estratègic de Castelló Ciutat Educadora per què creem en el potencial educatiu de Castelló».
En la seua intervenció a Andong davant l’assamblea, Mezquita ha destacat que ‘L’Escola Canta’ és un projecte inclusiu, que potencia l’expressió artística com a element clau en l’educació, que crea oportunitats per a tota la comunitat escolar mitjançant la promoció de la integració social i la inclusió dels segments més desfavorits de l’educació, que millora la competència lingüística del valencià mitjançant la música, a més que fomenta el coneixement del nostre patrimoni cultural i musical i l’ús de les noves tecnologies a les entitats educatives i culturals implicades en el treball en xarxa i promou la participació». El regidor ha compartit l’experiència i el procés, altament participatiu, que involucra des del departament d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire) de la Generalitat, la Banda Municipal de Castelló, i el Conservatori Professional de Dansa, destacant sobretot la implicació de la comunitat educativa, dels centres, les famílies i l’alumnat.
Un projecte que es va iniciar el 2017 a Castelló amb 29 escoles, 100 professors i 1.385 estudiants i que s’ha expandit a 40 ciutats de la Comunitat, amb 118 escoles i més de 6.000 alumnes. «L’Escola Canta permet el dret a la cultura de totes les escoles amb el compromís de fomentar els principis d’igualtat i justícia en l’educació», ha dit Mezquita.
L’Escola Canta ha estat una de les 65 experiències de bones pràctiques seleccionades per ser exposades al XVI Congrés de Ciutats Educadores, juntament amb altres de Finlàndia, Portugal, Brasil, Argentina, França, Polònia i altres ciutats de l’Estat espanyol, com Barcelona, Vitoria o Saragossa. A Andong, Mezquita ha participat i assistit a diferentes taules de treball i ponències per intercanviar i contrastar iniciatives, a més de participar en la Taula de Ciutats, el Diàleg entre Joves i Ciutats, i la sessió de l’Assamblea General de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), a més de visitar espais de formació, culturals i de creació i el seu Patrimoni Mundial de la Unesco.
El regidor d’Educació ha destacat, tanmateix, la intenció de Castelló de treballar per presentar la seua candidatura per a ser seu d’un futur Congrés Internacional de Ciutats Educadores. «La República de Corea és referència en la implantació de noves metodologies d’aprenentatge i en l’eclosió de la ciutat com a element educador, i hem recollit moltes experiències, coreanes i d’altres parts del món, per implementar-les al Pla Estratègic de Castelló Ciutat Educadora, que està actualment en ple procés participatiu, i que suposa el primer pas per treballar a futur», ha destacat Mezquita.