6.3 C
Valencia
domingo, 16 enero 2022

Las últimas noticias de la Comunidad Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

El Centre del Carme convida a explorar més enllà dels relats hegemònics amb el festival Baba Kamo 2021

Otras noticias

– El festival i fira del llibre il·lustrat celebra la quarta edició del 17 al 19 de desembre al Centre del Carme de València
– Aquesta edició, amb cartell d’Elías Taño, se centra especialment a visibilitzar els marges i les perifèries a través de la il·lustració

El festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo celebra la quarta edició donant visibilitat als marges i les perifèries. Un any més, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), com a motor d’agitació cultural a València, obri les portes per a convidar a reflexionar més enllà dels relats hegemònics del 17 al 19 de desembre.

«El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), a través del Centre del Carme, renova el seu compromís amb l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) per a celebrar la quarta edició de Baba Kamo. Un festival que visibilitza el treball dels professionals del llibre il·lustrat i la creació interdisciplinària, i que fomenta l’esperit crític i la sensibilitat estètica, valors que s’emmarquen en la línia de treball del Consorci de Museus», ha assenyalat José Luis Pérez Pont, director del CMCV i del CCCC.

El crit per la llibertat i la reivindicació de les vides en els marges són la bandera d’aquesta edició. En aquest sentit, Jesús Figuerola, president de FULL, ha destacat que Baba Kamo se situa com un punt de trobada «de tots els agents implicats en l’univers del llibre il·lustrat, un univers que no entén d’edats i en el qual s’entremesclen autors, editors i llibrers, però també docents, bibliotecaris, divulgadors i especialistes».

Any rere any, Baba Kamo aposta per un cartell màgic, emocionant i que convida a observar l’univers de la il·lustració des d’una perspectiva diferent. Enguany, l’encarregat de realitzar la imatge ha sigut Elías Taño, artista gràfic i guanyador en l’anterior edició de Baba Kamo, el qual ha col·laborat amb l’estudi Yinsen.

Taño va ser seleccionat d’entre els 135 artistes de 13 països que van mostrar les seues peces en l’exposició internacional ‘Babalunga i Kamolongos’ de 2020. El CCCC tornarà a oferir una nova entrega de la mostra, però també serà l’escenari de la imprescindible fira de llibreries, editorials i segells d’autoedició de tot el món, que any rere any fascina els visitants amb una acurada selecció de títols il·lustrats i captivadors.

Més de trenta expositors

Pel que fa a l’espai de fira, un dels pilars fonamentals de Baba Kamo, aquesta edició disposarà de 32 expositors amb les publicacions il·lustrades de 19 editorials de tot el món, com, per exemple, Editorial Alma, Barbara Fiore, Barlin Libros, Bromera, Edelvives, Ekaré, Ediciones Modernas El Embudo, Fulgencio Pimentel, Kalandraka, La Documental Edicions, Lata de Sal, Litera Libros, Media Vaca, Niño Editor i Nórdica Libros. També l’argentina Limonero i les portugueses Orfeu Negro i Pato Lógico.

Completaran l’espai de fira sis llibreries valencianes: Bangarang, Estudio 64, Gaviota Libros, La Primera, Bartleby i La Rossa, i nou revistes i segells d’autoedició: ‘DXI Magazine’; Ediciones Valientes/6 sueños; Impresas; La lluna, la pruna, la tuna; Milimbo; Nuppita Pittman; Pepe Medina, i Per(r)rucho libros de papel.

‘Babalunga i Kamolongos’

L’altre element vertebral de Baba Kamo és la seua exposició internacional d’il·lustració editorial ‘Babalunga i Kamolongos’, un punt de trobada on visibilitzar el treball dels professionals i prendre el pols al panorama il·lustrat actual. Així, el CCCC oferirà al públic una nova entrega amb el treball de 166 professionals de 13 països.

L’exposició s’inaugurarà el 17 de desembre -quan també s’anunciarà la persona guanyadora i encarregada de preparar el cartell de 2022- i podrà ser visitada fins al 16 de gener de 2022. El jurat encarregat de triar el guanyador o guanyadora d’aquesta edició està format per Flávia Bomfim, il·lustradora, comissària i organitzadora del FILExpandido i de la Feira Ladeira de Artes Gráficas e Publicações Independentes; Nuria Enguita, directora de l’IVAM; Ema Ribeiro, directora de Ó! Galeria (Portugal); Elías Taño, artista gràfic i guanyador de Baba Kamo 2020, i l’equip Baba Kamo.

Una programació per a tots els públics

El divendres 17 de desembre, entre les 11.00 i les 14.00 hores en Refectori, el festival ofereix una jornada de formació per a bibliotecaris i bibliotecàries, organitzada juntament amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), que tractarà sobre el món de les dones en la literatura infantil i juvenil de la mà de la pedagoga i narradora catalana Roser Ros.

A les 17.00 hores començarà la fira del llibre, amb més de 30 expositors i quasi una vintena d’editorials. Aquesta fira, al Claustre Gòtic del CCCC, també estarà oberta dissabte, d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores, i diumenge, d’11.00 a 14.00 hores.

Com ja és habitual, els i les docents podran gaudir de les V Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola, sessions de formació del professorat organitzades juntament amb el CEFIRE de la Generalitat Valenciana, el mateix divendres entre les 17.00 i les 20.30 hores en Refectori. Hi haurà una altra sessió dissabte de 9.30 a 14.15 hores en Refectori, Sala Zero i Goerlich II.

També a les 17.00 hores, en la Sala Zero, es donarà inici a Baba Kamo 2021 amb l’obertura de portes de l’exposició ‘Babalunga i Kamolongos’, en la qual s’anunciarà l’il·lustrador o la il·lustradora que ha guanyat en aquesta edició.

Quant al dissabte 18 de desembre, a més de la fira il·lustrada, el CCCC ofereix a les 11.30 hores en Sobreclaustre el taller creatiu d’APIV ‘El puente invisible’ a càrrec de Pablo Caracol, una iniciativa de cocreació familiar per a activar ‘el somriure del cervell’.

Igualment, a les 17.00 hores en Goerlich II i sempre amb inscripció prèvia, es realitzarà una revisió en directe de dossiers d’il·lustració a càrrec de Mark Mills, de la Plum Pudding Illustration Agency (Regne Unit).

A les 19.00 hores, el Claustre Gòtic serà l’escenari d’un col·loqui sobre el món de la il·lustració, amb la il·lustradora portuguesa Catarina Sobral i els espanyols Manuel Marsol i Ximo Abadia. Tancaran el programa de la jornada la cantautora asturiana Lorena Álvarez i Elías Taño amb un espectacle de dibuix i música en directe a les 20.30 hores.

Respecte al diumenge 19, la programació començarà les 11.30 hores en Refectori amb ‘Mira, toca, escolta, experimenta! Com acompanyar la lectura dels més menuts a casa’, un taller per a adults en què la formadora catalana i experta en LIJ Anna Juan compartirà les claus per a triar i llegir llibres per als infants de 0 a 5 anys.

El programa culminarà amb un espectacle a càrrec de la Sedajazz Happy Band, una formació integrada per joves músics de 7 a 13 anys que interpreta composicions de ‘reggae’, ‘ska’, ‘soul’ i ‘jazz’, a les 12.30 hores en el Claustre Gòtic.

Aquesta nova edició del festival i fira del llibre il·lustrat està organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i el patrocini de València Activa.

Más noticias

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Últimos artículos