Inicio Cultura y Ocio Cine Cultura presenta en la Filmoteca de València un cicle de cine polonés sobre l’escriptor Stanislaw Lem

Cultura presenta en la Filmoteca de València un cicle de cine polonés sobre l’escriptor Stanislaw Lem

0
Cultura presenta en la Filmoteca de València un cicle de cine polonés sobre l’escriptor Stanislaw Lem

[ad_1]

Cultura presenta en la Filmoteca de València un cicle de cine polonés s...

– El cicle està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb l’Institut Polonés de Cultura de Madrid
– El cicle s’inicia el dissabte 18 de desembre, a les 20.15 hores, amb ‘El hospital de la transfiguración’ (1978) d’Edward Zebrowski

La Filmoteca de València, en col·laboració amb l’Institut Polonés de Cultura de Madrid, programa la desena edició del cicle anual de cine polonés. En aquesta ocasió la mostra té un caràcter especial, perquè no està dedicada al cine polonés contemporani, sinó a les adaptacions fílmiques de l’obra de l’escriptor Stanislaw Lem.

Mestre de la ciència-ficció, l’autor de ‘Solaris’ va plantejar interrogants crucials sobre el cosmos, el futur del planeta i el desenvolupament de la tecnologia. Les seues novel·les i contes estan en l’origen de nombroses pel·lícules de diverses procedències i continuen inspirant les generacions actuals de cineastes.

El cicle ‘Univers Lem’ inclou dos llargmetratges de ficció: ‘El hospital de la transfiguración’ i ‘El test del piloto Pirx’; el migmetratge ‘Milhojas’, dirigit per Andrzej Wajda; dos documentals sobre la seua figura i un programa de quatre curtmetratges d’animació.

El cicle s’inicia a la Filmoteca de València el dissabte 18 de desembre, a les 20.15 hores, amb la projecció, en sessió única, del film ‘El hospital de la transfiguración’ (1978) d’Edward Zebrowski, basada en la primera novel·la de Lem.

A l’inici de la Segona Guerra Mundial, sota la dominació nazi, un hospital per a malalts mentals es converteix en un reflex de la societat. Al centre hospitalari, els metges eludeixen la seua responsabilitat moral, fomenten els trastorns emocionals dels interns, generen la violència com a solució als problemes i estableixen l’autoritarisme com a essència del seu poder.

El dijous 23 de desembre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta un programa doble: el migmetratge de 35 minuts ‘Milhojas’ (1968) d’Andrzej Wajda, i el documental de 56 minuts ‘El autor de Solaris’ (2016) de Borys Lankosz.

Guanyador de la Medalla Especial en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, ‘Milhojas’ està basat en un conte de ciència-ficció de Lem que situa l’acció l’any 2000, quan la medicina ja presumeix d’èxits extraordinaris en el trasplantament d’òrgans humans. El protagonista és un pilot de ral·lis, guanyador de nombrosos premis, que salva la vida sovint fent ús dels trasplantaments d’òrgans després de patir accidents en la pista.

‘El autor de Solaris’ recull testimonis dels principals especialistes en l’obra de Lem, així com documents inèdits entre els quals figuren fotografies, pel·lícules filmades per l’escriptor amb una càmera de 8 mil·límetres o les cartes que mostren com va anar creixent el conflicte entre l’autor polonés i el nord-americà Philip K. Dick. El documental també planteja alguns misteris, interrogants i paradoxes sobre uns dels més importants escriptors europeus de ciència-ficció del segle XX.

El dimecres 29 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta un programa de quatre curts d’animació polonesos de moltes diverses èpoques inspirats en narracions de Lem: ‘Un viaje al cosmos’ (1961) i ‘La trampa’ (1962), ambdós de Krzysztof Debowski; ‘La máquina de Trurl’ (1975) de Jerzy Zitzman; i ‘Los consejeros del rey Hidropsio’ (2016) de Natalia Brozynska.

La sessió es completa amb ‘Polacos polacos’ (2002) de Borys Lankosz, un documental de 28 minuts sobre el fotògraf Krzysztof Gieraltowski, que al llarg de quaranta anys va realitzar prop de 80.000 retrats, majoritàriament d’importants intel·lectuals polonesos. Entre ells figuren Stanislaw Lem, el compositor Krzysztof Penderecki i la poeta Wislawa Szymborska. El documental de Lankosz els mostra durant les sessions fotogràfiques.

El cicle de cine polonés es tanca el 2 de gener de 2022, a les 20 hores, amb la projecció del llargmetratge ‘El test del piloto Pirx’ (1978) de Marek Piestrak, adaptació de la narració ‘El proceso’, un dels deu contes de ‘Relatos del piloto Pirx’, sèrie en què Lem va contar la trajectòria professional d’un pilot espacial.

Rodada en coproducció amb empreses d’Ucraïna i Estònia, en aquesta ocasió Pirx viatja a bord de la nau Goliat, en la qual juntament amb la tripulació humana també viatja un androide de nova generació la capacitat del qual ha d’avaluar. Aquests androides estan alçant tota mena d’esperances en la societat a causa de la seua presumpta superioritat intel·lectual i física respecte als humans. Pirx ha sigut elegit per un comité d’experts per a analitzar el seu comportament durant un vol espacial.

[ad_2]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí