Inicio Comunidad Valenciana Valencia El patrimoni arquitectònic de Marxalenes es posarà en valor amb rutes guiades

El patrimoni arquitectònic de Marxalenes es posarà en valor amb rutes guiades

0
El patrimoni arquitectònic de Marxalenes es posarà en valor amb rutes guiades

[ad_1]


Tornar
  • Cultura i festes populars

El patrimoni arquitectònic de Marxalenes es posarà en valor amb rutes guiades

L’Ajuntament de València i la Fundació Per Amor a l’Art col·laboraran per donar a conèixer el patrimoni del barri de Marxalenes

• Parc de Marxalenes

10/11/2021

La regidora d´Acció Cultural i Joventut de l´Ajuntament de València, Maite Ibáñez, i la vicepresidenta de la Fundació Per Amor al´Art, Susana Lloret, s´han reunit este matí amb l´objectiu d´actualitzar el conveni de col·laboració per donar a conèixer el patrimoni del parc de Marxalenes i el seu entorn mitjançant visites guiades. Els treballs de rehabilitació de l’alqueria de Fèlix acaben de finalitzar.

 

Durant la reunió, han acordat estrènyer les fórmules de col·laboració per donar a conèixer el celler medieval que acull l’edifici de Bombes Gens Centre d’Art i les alqueries de Barrinto i Félix.

El celler de finals del segle XV, pertanyent a l’antiga Alqueria de Comeig, conserva al complet l’antiga sala voltada on s’emmagatzemava el vi que es produïa al propi cup. L’Alqueria de Barrinto, un edifici del segle XV i principis del XVI, acull la biblioteca municipal Joanot Martorell, i l’Alqueria de Fèlix, recentment rehabilitada, dedica una part a l’Aula de Natura, on la regidoria de Joventut desenvolupa programes educatius i tallers relacionats amb el medi ambient i l’ecologia adreçats a la població jove.

La regidora d´Acció Cultural i Joventut, Maite Ibáñez, ha explicat que «pretenem impulsar visites guiades perquè la ciutadania tinga l´oportunitat de conèixer la història d´estos edificis i del barri». També ha avançat que «impulsarem un projecte expositiu a l’alqueria de Félix per donar a conèixer la història de l’edifici, les seves estades i canvis al llarg del temps, així com la societat de l’època o la vida a l’horta».

Per la seua banda, Susana Lloret, vicepresidenta de la Fundació Per Amor a l´Art (FPAA), ha explicat que «el celler va ser rehabilitat al seu dia perquè formava part d´un conjunt patrimonial molt més gran», en referència a l´alqueria de Barrinto i Félix, “on troba el seu sentit històric i cultural”, i afegix “el celler com a element aïllat no hauria tingut tant de sentit”. En canvi, en el context de les alqueries de Marxalenes es convertix en un element de gran valor perquè és just l’element que no es conserva a l’alqueria germana, la de Barrinto”. Ha afegit que “forma part de la història de tots”. “Impulsar aquestes visites materialitzen aquesta filosofia amb què es va rehabilitar l’alqueria, i la de la pròpia FPAA”, que també és posar el patrimoni a l’abast de tothom”.

D’altra banda, els treballs de manteniment i millora de l’Alqueria de Fèlix, que acaben de finalitzar, han consistit en la reparació d’humitats a murs, fusteries i altres elements, i s’han pintat les façanes. De la direcció de les obres se n’ha encarregat la regidoria de Servicis Centrals Tècnics de l’Ajuntament de València.

Finalment, la regidoria de Joventut ha rehabilitat un viver de cucs de seda del segle XVIII conservat a l’andana de l’alqueria, “un autèntic tresor etnològic i patrimonial, ja que es tracta del llit de cucs més antic i complet de la ciutat” , ha explicat Ibáñez, a la qual cosa ha afegit que “és un element fonamental per entendre la primera fase de la producció sedera, és a dir, la cria del cuc de seda”. “També com a novetat, aquest element s’inclourà a les visites i es connectarà amb la ruta de la seda”. L’objectiu de totes aquestes actuacions és “dinamitzar l’alqueria i fer-la conèixer entre la ciutadania”.

[ad_2]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí