Inicio Cultura y Ocio Cine El Centre del Carme Cultura Contemporània es consolida com a altaveu de l’emergència climàtica amb Cridem pel Clima

El Centre del Carme Cultura Contemporània es consolida com a altaveu de l’emergència climàtica amb Cridem pel Clima

0
El Centre del Carme Cultura Contemporània es consolida com a altaveu de l’emergència climàtica amb Cridem pel Clima

[ad_1]

El Centre del Carme Cultura Contemporània es consolida com a altaveu de...

Elías Taño, Fernando Valladares, Bby Eco o Dani Gascó seran alguns dels professionals que estaran presents en la programació
– Pérez Pont reafirma el paper de la cultura com a eina de sensibilització davant de la problemàtica mediambiental actual

Música, art urbà, cine, teatre, debat i tallers es trobaran del 12 al 19 de novembre en el pioner festival Cridem pel Clima, que es desenvoluparà al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC). L’esdeveniment intergeneracional reunirà experts i expertes en l’emergència climàtica, col·lectius ambientalistes i ciutadania per a reflexionar i conéixer alternatives a la problemàtica ambiental actual.

Cridem pel Clima té com a objectiu fer de la cultura el mitjà de sensibilització més poderós. Sobre aquesta qüestió, el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha recordat aquest matí durant la seua presentació que «el CCCC treballa des de fa ja alguns anys en aquesta línia, i amb l’organització del festival reforça la seua resposta a l’emergència climàtica, que requereix una actuació urgent de totes i tots».

En la presentació també ha participat Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. «Després de la pandèmia, tornem a eixir i gaudir de l’art, la cultura, la música… però l’emergència climàtica ens ha de fer repensar com vivim i ens relacionem i l’impacte que té el nostre estil de vida. Des de l’oci, és una forma molt interessant de reflexionar sobre aquests temes», ha destacat.

Programació

Durant aquesta setmana, el CCCC impulsarà una extensa programació articulada en activitats culturals i trobades amb persones expertes per a totes les edats i nivells de sensibilització amb la crisi climàtica. Pot consultar-se íntegrament en consultar ací

Així, començarà el divendres 12 de novembre amb una ponència debat sobre la desescalada econòmica necessària en temps de crisi energètica i el decreixement a càrrec de l’investigador Fernando Valladares, Premi Rei Jaume I d’investigació en la categoria de protecció del medi ambient, i del periodista Juan Bordera.

La mateixa vesprada es presentarà un procés participatiu per als assistents que consistirà a respondre a una qüestió relacionada amb l’emergència climàtica. Al llarg de la setmana, s’actualitzaran les dades en temps real i en l’acte de cloenda se n’analitzaran els resultats. Aquest mètode participatiu de diagnòstic el desenvoluparà el ‘hub’ d’innovació Yanus.

Música local, nacional i internacional

Durant el primer cap de setmana del festival se celebraran cinc concerts d’artistes locals, nacionals i internacionals. El dissabte 13 de novembre el postrock de la banda valenciana Dûrga; el folk d’autor de Nereu i les Bèsties Marines, i la música «conscient de la terra» de l’artista visual i músic d’Amsterdam Bby Eco posaran el punt musical a l’esdeveniment.

El diumenge 14 de novembre l’escenari de Cridem pel Clima s’obrirà a la força i sensibilitat del duo valencià Laura Esparza i Carlos Esteban, i farà el coronament final a la programació musical la compositora Maika Makovski.

Art en viu i digitalitzat

Les arts s’entrellaçaran en Cridem pel Clima. L’artista Elías Taño, referent en el circuit artístic valencià, pintarà en viu un mural dedicat a l’emergència climàtica durant dissabte i diumenge. L’obra serà convertida a criptoart mitjançant la digitalització en format NFT, la primera pintura de la Comunitat Valenciana sotmesa a aquest procés de conversió.

Cine al servei de l’emergència climàtica

A més, s’enquadra un cicle de cine dedicat a l’emergència climàtica. El crític de cine Dani Gascó selecciona tres pel·lícules que es projectaran del 16 al 18 de novembre. ‘Cenizas del cielo’ (2008), de José Antonio Quirós, narra un terrible drama que durant quaranta anys està destruint la geografia física i humana d’un poble asturià. La cinta nord-americana ‘Future weather’ (2012), dirigida per Jenny Deller, que porta l’ecologia com a consol i la ciència com a refugi davant d’un quadre familiar que s’afona. Tanca el cicle ‘Chloe & Theo’ (2015), en la qual Ezna Sands fantasieja amb la possibilitat que un missatge d’alerta mediambiental puga calar en un món ple de soroll.

Cultura, també familiar

Els xiquets i xiquetes compten amb una programació dissenyada per a la sensibilització i l’entreteniment amb dues propostes teatrals, activitats de titelles i contacontes. Rebombori Cultural abordarà la contaminació a través del muntatge ‘Ecoplaneta’, mentre que Companyia Sonora despertarà els seus sentits amb la proposta escènica sonora ‘RES-I-DUAL’, basada en els residus. L’EMT acostarà la mobilitat ciutadana al públic familiar amb un contacontes i l’espectacle de titelles ‘Aitor, el mussol conductor’, una divertida història que repassa les bones pràctiques a bord de l’autobús.

Lloc per al diàleg i la participació

L’objectiu principal del festival és la trobada entre els diferents actors socials. Per a fer-ho, es crearan espais per al diàleg amb debats i xarrades dissenyats per col·lectius i professionals que tractaran sobre l’emergència climàtica, les seues concepcions, perspectives i eines de la ciutadania. S’abordarà el paper de la cultura en l’emergència climàtica, el paper de les ciutats contra aquesta, la innovació tecnològica per a un nou model de consum, o la mobilitat, comerç sostenible i economia circular. A açò s’afegiran noves perspectives com ara propostes ecofeministes en temps de transició ecològica o el paper dels centres educatius, entre altres.

Al seu torn, els assistents al festival gaudiran de tallers participatius amb una varietat de temàtiques, com la identificació de les necessitats dels barris de la ciutat contra el canvi climàtic, dissenyar el planeta que necessita la societat a través de la metodologia ‘design thinking’ o aprendre recursos emocionals per a afrontar la problemàtica ambiental.

Cridem pel clima, un compromís social i mediambiental

L’esdeveniment està impulsat i cofinançat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a través del CCCC i Tornem, cultura i sostenibilitat; compta amb el patrocini de València Activa, EMT i la col·laboració de Caixa Popular i Capitán Denim. Així mateix, hi participen activament Climate Reality Europe, Yanushub, Bioagradables, Extinction Rebellion, Fridays for Future, Ecologistes en Acció, Per l’Horta, Aliança per l’Emergència Climàtica, Agora Talents i FE CCOO-PV, Youth Climate Save, Amae Agroecologia, Climate Kic, Pianos Clemente, Go Zero Waste, E-Place Heritage, Capacitador.info i altres col·laboradors.

[ad_2]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí