19.6 C
Valencia
jueves, 28 marzo 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    Dansa València va reunir 10.300 persones en la primera edició sota la direcció artística de María José Mora

    Otras noticias



    – El festival va programar un total de 32 espectacles en 19 espais diferents de la ciutat
    – L’afluència va augmentar més d’un 32 % respecte a xifres prepandèmia
    – L’assistència de professionals s’ha recuperat i hi han assistit 150 especialistes de la gestió, la distribució i la comunicació cultural

    Espectadors locals i professionals nacionals i internacionals han consagrat la nova etapa de Dansa València. El festival de les arts del moviment celebrava enguany la primera edició sota la direcció artística de María José Mora, que ha vist secundada la seua gestió tant en l’afluència de públic com en l’assistència de gestors culturals de procedència estatal i forana.

    La 35a edició de Dansa València va acollir entre el 2 i el 10 d’abril més de 10.300 espectadors i espectadores entre la totalitat de 32 espectacles proposats en 19 espais diferents de la ciutat, amb aforament complet en quasi totes les sales i l’interés de centenars de persones en les propostes de carrer. Aquest increment equival a un augment de més del 32 % de públic respecte a les xifres prepandèmia, ja que en 2019 el nombre d’assistents va ser de 7.848.

    La directora artística ha fet un balanç positiu d’aquesta primera entrega: «El balanç de l’edició 2022 de Dansa València és molt positiu. S’han presentat propostes molt diverses i interessants que han atret un gran nombre de professionals de procedències molt diverses. Hem donat a conéixer creacions d’artistes valencians i també hi ha hagut temps per al debat i la reflexió conjunta sobre diferents aspectes que influeixen en el desenvolupament de les arts del moviment. Podem afirmar que Dansa València s’ha situat, de nou, en el mapa de la dansa estatal».

    L’afluència en sales va ser de 4.782 persones repartides entre els teatres Principal, Rialto i El Musical i Carme Teatre, Espacio Inestable, La Mutant i la Sala Martín i Soler del Palau de les Arts.

    Pel que fa als espectacles de carrer i espais no convencionals, de les 2.587 persones de 2019 s’ha ascendit a 5.610 en 2022, la qual cosa equival a un increment de més de 3.000. Dansa València va tornar a incorporar aquesta oferta a la seua programació després de dues edicions d’interiors com a conseqüència de la COVID-19 i el públic va respondre amb entusiasme. Entre els espectacles programats, n’hi va haver un que es va convertir en una vertadera celebració del moviment a l’aire lliure: les batalles de ball celebrades a la plaça de la Mare de Déu de la mà del Club Mutante, que van reunir 1.200 assistents.

    Programació satèl·lit en òrbita

    Els aficionats i aficionades al ball han abraçat tant la programació d’espectacles com l’oferta d’activitats alternatives. Enguany es posava en marxa un programa satèl·lit amb una nodrida agenda d’activitats firals paral·leles per a estimular l’activitat professional i la connexió territorial. De l’1 al 10 d’abril, el festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura va acollir trobades d’associacions, presentacions de projectes, anàlisis dels reptes de futur i classes magistrals.

    En aquest context, Dansa València va ser el marc per a la presentació de l’Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i Música (ADVAEM) i la seu elegida per a les reunions de la Comissió de Ballet, Dansa, i Arts del Moviment de la Xarxa Espanyola de Teatres, així com de la junta directiva i de l’assemblea general de la Federació Estatal d’Associacions de Professionals de la Gestió Cultural (FEACG).

    En coherència, una de les apostes del festival des de 2018 ha sigut obrir-lo a professionals de la gestió, la distribució i la comunicació cultural. El treball es va interrompre en 2020 per la incidència de la crisi sanitària i es va veure minvat en 2021 per la vigència de la pandèmia i de la reducció d’aforaments. En 2022, l’assistència es recupera i augmenta respecte a 2019. Si aquell any es va xifrar en 130 professionals, en 2022 suma 150. Així mateix, s’ha incrementat el nombre de dies que roman cada invitat, per la qual cosa han assistit a una major oferta d’espectacles. Aquesta convivència ha ajudat a estretir els llaços entre la comunitat de professionals de les arts del moviment.

    En la 35a edició, Dansa València va despertar l’interés d’empreses distribuïdores, premsa especialitzada i agents culturals procedents tant de la Comunitat Valenciana com de la resta de l’Estat espanyol ?amb la presència de professionals d’Andalusia, Astúries, Canàries, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, el País Basc, Galícia, les Illes Balears, la Regió de Múrcia i Navarra?, així com d’altres països, com és el cas dels assistents d’Alemanya, Bulgària, el Canadà, França, Irlanda, Anglaterra, el Marroc i Portugal.

    «Ara el nostre propòsit és continuar treballant per a acostar la dansa al màxim de persones possible, continuar sostenint i difonent la creació local i consolidar València com a epicentre de la dansa, cada mes d’abril, a més de mantindre el nostre compromís com a plataforma de la dansa contemporània creada a Espanya», ha conclòs Mora.

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos