19.4 C
Valencia
viernes, 29 marzo 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    Cultura dona suport a la primera edició d’Animalcoi, Festival d’Animació d’Alcoi

    Otras noticias



    El festival compta amb la col·laboració de l’IVC i se celebra de l’11 al 14 de novembre en diversos espais culturals de la ciutat d’Alcoi
    – Animalcoi s’emmarca dins de les activitats d’Alcoi capital cultural valenciana 2021, organitzades per Cultura de la Generalitat

    Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, col·labora en la primera edició del Festival d’Animació d’Alcoi, Animalcoi, que se celebra de l’11 al 14 de novembre a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi (EASD), l’IVAM-CADA, la Fundació Mutua Levante i el Centre Cervantes Jove.

    La celebració de la primera edició del festival Animalcoi s’emmarca dins de l’agenda d’activitats d’Alcoi capital cultural valenciana 2021, organitzades per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Animalcoi està organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi i l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi (EASD).

    El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno, ha assenyalat que «la celebració de la primera edició d’Animalcoi és una bona notícia per a l’animació valenciana, una indústria cultural en expansió i amb un prestigi nacional i internacional consolidat. Les animadores i els animadors valencians tenen ara l’oportunitat de donar a conéixer les seues obres a la ciutat d’Alcoi i d’explicar les seues experiències professionals al públic del festival».

    Moreno també ha assenyalat que «l’IVC col·labora en aquest nou festival dins dels actes d’Alcoi capital cultural valenciana 2021, però amb la voluntat de contribuir a donar continuïtat a un esdeveniment cinematogràfic que no només té caràcter cultural, sinó també formatiu, ja que moltes de les activitats que acull tenen com a destinatari principal l’alumnat de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi».

    José Luis Moreno ha participat aquest matí, a l’IVAM CADA, en una conferència sobre producció i distribució d’obres d’animació, així com sobre les diverses línies d’ajudes de la Conselleria de Cultura a l’animació valenciana. En aquesta trobada també han intervingut la responsable del programa ‘Curts Comunitat Valenciana’, Dora Martí, i el productor d’Hampa Animation Studio, Álvaro García.

    Una primera edició presencial

    La primera edició d’Animalcoi hauria d’haver-se celebrat l’any 2020. Per causa de la pandèmia, però, aquesta primera edició es va convertir en unes jornades en línia en les quals es van poder visualitzar un centenar d’obres de les més de 900 que s’hi van presentar. Aquests treballs van poder optar als premis Animalcoi en les seues tres categories, a més del premi del públic.

    De l’11 al 14 de novembre de 2021, el festival celebra, per fi, la primera edició presencial amb un extens programa de projeccions, conferències, tallers i activitats paral·leles, que ja es va posar en marxa en els dies previs a la inauguració. Del 8 a l’11 de novembre, Animalcoi va organitzar projeccions de pel·lícules d’animació per a grups escolars.

    Dues exposicions d’animació

    Del 29 d’octubre al 15 de novembre, l’IVAM CADA acull l’exposició ‘L’animació valenciana’, en la qual s’exhibeixen vídeos, originals i treballs en ‘stop motion’ de prestigiosos animadors valencians com Pablo Llorens, Teresa Pérez o l’estudi Pangur Animation, així com les creacions dels alumnes i creadors de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi en els últims anys. L’animador alcoià Pablo Llorens és, a més, el creador d’Aitana, la mascota del festival.

    Des del 4 fins al 27 de novembre, la Fundació Mutua Levante acull l’exposició ‘Esfinx urbana. Una ciutat animada’, que relata tot el procés creatiu del curtmetratge ‘Esfinge urbana’ (2020), dirigit per l’animadora alacantina María Lorenzo. El curt documenta creativament la presència de l’art de carrer en els diferents barris de València.

    Curts valencians d’animació

    La primera edició d’Animalcoi està centrada en el treball dels principals creadors i creadores de l’animació valenciana actual. Per això, el festival ha fet una selecció de 10 curts d’animació que han estat presents en diverses edicions del catàleg de ‘Curts Comunitat Valenciana’, amb el qual l’Institut Valencià de Cultura promou el curtmetratge valencià en festivals de cinema nacionals i internacionals.

    Els curtmetratges projectats pel festival són ‘Los patos’ (2021), d’Ángela Arregui; ‘Proceso de selección’ (2021), de Carla Delgado; ‘Rutina: la prohibición’ (2020), de Sam Orti; ‘¿Dónde estabas tú?’ (2020), de María Trénor; ‘Patchwork’ (2018), de María Manero; ‘Dry fly’ (2018), de Rut Juan; ‘Dent de lleó’ (2016), de Jorge Bellver; ‘The right way’ (2015), d’Emilio Yebra; ‘Bottle battle’ (2016), de María Pulido i ‘Vía Tango’ (2012), d’Adriana Navarro.

    ‘Esfinge urbana’ (2020), de María Lorenzo, també forma part d’aquest catàleg de promoció internacional del curtmetratge valencià.

    Homenatge a Calpurnio

    En aquesta edició, Animalcoi ret homenatge a Calpurnio (Eduardo Pelegrín Martínez de Pisón), dibuixant de còmics i figura fonamental de l’animació valenciana, nascut a Saragossa l’any 1959.

    L’obra més coneguda de Calpurnio és el còmic ‘El bueno de Cuttlas’, del qual es va fer la sèrie animada ‘Cutlass’ (1992-1994). El festival projecta quatre capítols de la sèrie en dues sessions, amb dos capítols per sessió, a més del curtmetratge ‘El bueno de Cuttlas’ (1992). La primera sessió anirà acompanyada d’una trobada del públic amb Calpurnio. Tots aquests treballs d’animació han estat digitalitzats per l’Arxiu de la Filmoteca de l’IVC i l’arxiu d’À Punt.

    En la llista d’invitats a participar en les projeccions, els tallers i les conferències d’Animalcoi hi ha professionals valencians de l’animació, el videojoc i altres sectors de l’audiovisual, com María Lorenzo, Nathalie Martínez, Alex Rey, Teresa Pérez, Arturo Mora, Ramón Nafría, Pablo Llorens, Vicente Mallols, Bea Herraiz, Eli Rodríguez, Juan de la Cruz, Rebeca Pérez, Vicente Seva, Sara Álvarez, Rocío Benavent, Gallego Bros, José Prats, Alicia Cánovas, Álvaro Robles, Remi Hueso, Jesús Martínez i Abraham López.

    A banda de la participació dels professionals, hi ha espai també per als alumnes de l’Escola de Disseny i Superior d’Alcoi (EASD), dels graus d’Indumentària i Animació, que mostraran les seues creacions en ‘stop motion’ i animació tradicional.

    Més informació: consultar ací

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos